Danmark er populært som aldrig før

Danmark er populært som aldrig før
July 28, 2016 15:11

Hvorfor Danmark?

Mange af de 74 studenter er overraskende nok fascinerede af sproget og spændte på at tage udfordringen op med at lære det, mens andre ser frem til at bruge et år på at lære verdens lykkeligste folk at kende, og blive klogere på hvilken kultur der ligger bag vores store kulturelle gennembrud på verdensplan som eks. design og H.C. Andersen. For mange af dem betyder en kendskab til sproget og kulturen, en øget mulighed for at komme tilbage, for at læse på universitet, og virkeligt opleve den personlige frihed og modenhed de danske unge er kendt for at have.

Hvorfor udveksling?

Mere tolerance og personlig udvikling

Spørger man de studenter, der kommer til Danmark i år står personlig udvikling også højt på deres ønskeliste. Ved at blive kastet ud i uvante situationer og få stillet spørgsmålstegn ved deres egen kultur, håber studenterne på at lære sig selv bedre at kende samt få muligheden for at blive mere moden.

Resultaterne i et metastudie fra Tyskland, udgivet i januar 2016(Intermundo 2016), tyder på at studenterne kan få deres ønsker opfyldt.

For studenten og for værtsfamilien har udvekslingsåret en stor effekt på den personlige udvikling viser et metastudie fra Tyskland fra januar 2016 Foruden sproget og de interkulturelle kompetencer lærer de unge at tro mere på sig selv i svære situationer, tage mere ansvar for egne handlinger og være mere selvstændige. Kort og godt viser studiet at de unge mennesker modnes som personer efter et år i udlandet – til sådan en grad at det kan mærkes helt op til 10 år efter. ”Even more than ten years after the exchange, former participants were still convinced that their belief in their own problem-solving abilities, together with their resilience and psychological well-being, had been positively influenced by the exchange experience” står der i Intermundo rapporten.

Studiet viste også at familier, der tager en student ind får en øget mellemfolkelig og interkulturelforståelse. Det vil sige at værtsfamilier reelt set bruger færre stereotyper og har færre fordomme om andre. Familierne bliver også studentens vigtigste samarbejdspartner ift. integrationen i det nye land og kultur.

Foruden den interne personlige udvikling hos både student og familie, får begge partner også en emotionel relation. Det betyder at man som værtsforældre lige pludselig har et nyt barn i et andet land. En anden forlænget familie i en helt anden kultur, som man vil have en fælles historie med.

Kerteminde Efterskole bliver til en international smeltedigel

På højde med New York, London og andre storbyer bliver Kerteminde til en international smeltedigel når 74 udvekslingsstudenter fra mere end 25 lande samles for at blive undervist i dansk kultur af omkring 30 danske frivillige, der næsten alle sammen har tilbragt et år i udlandet. Udvekslingsstudenterne ankommer d. 30/7 og d. 6/8 er der ”Afhentningsdag”, hvor studenten og værtsfamilien skal mødes for første gang. De fleste har dog enten mailet, skrevet eller skypet med hinanden før ankomsten.

I løbet af de 7 dage ankomstlejren varer, vil de blive introduceret til hvad det vil sige at være ung dansker, sproget, familielivet og den danske kultur. Frivillig koordinator for ankomstlejren Alexander Rauff fortæller ” At ankomstlejren kan afholdes midt om sommeren, hvor folk ellers burde ligge og sole sig og spise is, tyder på at vi har nogle enormt dedikerede frivillige, som vil give sig, for at studenterne får den bedste start på deres ophold i Danmark. Enkelte har været på den her lejr i 5 år i streg, for at lære unge mennesker fra hele verden om Danmark, vores kultur og vores sprog. Den indsats yder de, fordi de kan mærke den forskel, de gør for studenterne. Vi kan spejle os i studenterne, og måske få vækket nogle minder fra vores eget år, der ellers var helt eller delvist glemt. Ankomstlejren er noget helt specielt at være del af. Både for studenterne, men også de frivillige

En enestående oplevelse

Der kan derfor ikke herske tvivl om at oplevelsen som udvekslingsstudent i værtsfamilie er helt enestående. Det er en oplevelse, der giver livslang læring for såvel udvekslingsstudenten som værtsfamilien, og de øvrige personer studenten kommer i kontakt med.

Bare det at studenterne er her i Danmark er med til at bygge broer mellem kulturer. Under deres ophold vil de jo være uofficielle repræsentanter for det deres land og kultur står for. Deres klasse- og holdkammerater vil komme til at sætte lighedstegn mellem det de oplever med studenten, og så den kultur studenten kommer fra.” fortæller Sarah Edut, koordinator for studenterne og værtsfamilierne i Danmark, og fortsætter ”når de så kommer hjem igen vil de være ambassadører for Danmark og dansk kultur, og kan være med til at give et bedre indblik i hvad vi er for en nation”.

Så der er ingen tvivl om, at de 74 værtsforældre og de endnu flere værtssøskende kommer til at spille en stor rolle i udvekslingsstudentens liv – og at studenten også kommer til at sætte sit præg på familien og omgangskredsen.

Værtsfamilierne kommer fra hele Danmark. 18 af studenterne kommer til det man normalt kender som Region Midt- og Nordjylland, 31 til Region Syddanmark, 12 i Region Sjælland og 11 i Hovedstaden. 15 af dem er placeret i det Youth For Understanding kalder ankomstfamilier. Det betyder at familien er gået med til at være værtsfamilie for studenten i 3 måneder, mens Youth For Understanding finder permanente familier i nærheden af de skoler og ungdomsuddannelser, studenterne er optaget på.

Ankomstfamilier giver os et pusterum til at finde en permanent løsning til studenten, og samtidigt er det en blød start, en god måde at snuse til det at være værtsfamilie.” Fortæller Sarah Edut. Statistikken og historikken fortæller, at cirka en tredjedel af ankomstfamilierne skifter mening undervejs, og inviterer studenten til at bo der hele året. ”Det er dejligt, at de får lyst til at blive værtsfamilie for et helt år, når de har mødt mennesket bag beskrivelsen” følger Sarah Edut op.

Vi håber virkelig, at vi kan give de her studenter noget afklaring hurtigst muligt. Det er svært ikke helt at vide om man er købt eller solgt, så at sige. De har aktivt søgt til Danmark. Det er smigrende og vi håber, der er flere der vil være værtsfamilie for en udvekslingsstudent” lyder opfordringen fra Sarah Edut til de danske familier, som hun håber vil melde sig som værtsfamilie for en af de 15 studenter, der er i ankomstfamilie. ”Mange af dem er kun lige fyldt 15. Tænk sig at have det mod i den alder. Hvem vil ikke beriges af sådan et ungt menneske?” slutter Sarah Edut af.

Man kan søge om at blive værtsfamilie og læse mere på Youth For Understandings hjemmeside på

https://vaertsfamilie.yfu.dk eller tage kontakt til dem på Facebook, mail: yfu@yfu.dk eller telefon 64 76 30 06.

Har man ikke mulighed eller lysten nu, må man gerne henvende sig alligevel da YFU løbende har behov for værtsfamilier til hhv. de få studenter, der kommer i januar samt til situationer hvor udvekslingsstudenten desværre må flytte familie.

Kontaktoplysninger

Sara Edut (Inbound Coordinator)
Telefon: 63 40 80 83
mail: se@yfu.dk




Fakta om YFU:
Youth For Understanding er en non-profit udvekslingsorganisation, som ønsker at bidrage til fred og mellemfolkelig forståelse gennem kulturmødet mellem mennesker fra forskelige kulturer. YFU har næsten 55 års erfaring med ungdomsudveksling i Danmark, og har partnerorganisationer i 60 lande. Hvert år sender vi omtrent 110 danske studenter ud i verden på udveksling, mens vi tager imod omtrent 60 studenter, som vil tilbringe et år i Danmark for at lære om dansk kultur og hverdagsliv. YFU drives af frivillige, der støttes af et landssekretariat.

YFU’s værtsfamilier:
Værtsfamilien står for kost og logi, resten dækkes delvist af studenten og delvist YFU. Alt man skal tilbyde er en seng, en plads ved spisebordet og et skrivebord. Alle YFU-familier er frivillige og får ingen økonomisk kompensation. Værtsfamilien forpligter sig til at støtte studenten i skoleanliggende og i fritidsaktiviteter, ganske som de ville have gjort med egne børn. Til gengæld skal studenten deltage i familiens daglige liv, på lige linje med eventuelle værtssøskende. Studenten er et familiemedlem, ikke en gæst. For at yde studenten og familien den bedst mulige støtte tilknyttes 2 kontaktpersoner til familien og studenten. Derudover står sekretariatet til rådighed for praktiske spørgsmål.

YFU vil gerne have værtsfamilier som spejler befolkningen: småbørnsforældre, par uden børn, enlige med barn/børn, pensionister og par af samme køn er alle velkomne til at blive værtsfamilier.

Hvert år modtager YFU studenter fra blandt andet Tyskland, Schweitz, Ungarn, Thailand, Kina, Chile, Argentina, Uruguay, Letland, Estland, USA, Litauen, Frankrig, Slovakiet, Mexico, Østrig, Holland, Belgien, Tyrkiet og Bulgarien m.fl.